استاندارد اتاق کنترل یا مانیتورینگ محلی است که با ایفای نقش محوری، کلیه فرآیندهای نظارت، پایش، پاسخ و تصمیمگیری سازمان در آن به عنوان یک مرکز عملیات صورت میگیرد. طبیعی است که آگاهی کامل از فضا و محیط ساختمان در یک سازمان بر اساس استاندارد اتاق کنترل، بدون جایگذاری دوربینهای مدار بسته در سرتاسر آن امری ناشدنی است. این امر در صورت وجود یک اتاق کنترل استاندارد، با دادن دسترسی ساده به اپراتور جهت نظارت، کمک قابل توجهی به سیستم ایمنی سازمان میکند. به طور کلی اتاق کنترل امن ترین فضایی است که یک سازمان داراست؛ از این جهت باید فعالیت ساعتوار داشته باشد و لحظهای از فعالیت تعریف شدهاش صرف نظر نکند؛ بنابراین مدیریت اصولی این بخش، از مهمترین گامهایی است که باید در راستای نظارت کارآمد بر سازمان، صورت بگیرد. با صدرا ایرانیان همراه باشید تا استانداردهای لازمه در طراحی یک اتاق کنترل به روز و پیشرفته را به شما عزیزان معرفی کنیم.
شکل کلی استاندارد اتاق کنترل
یک اتاق کنترل معمولا یک یا چند میز با صندلیهایی جهت نشستن افراد داخل آن به همراه یک دیوار ویدئویی را شامل میشود. فضای درون این اتاق باید طوری طراحی شده باشد که آسایش و رفاه کارکنان آن اتاق را فراهم آورد؛ چرا که این اتاق محلی است که به صورت شبانه روزی باید به فعالیت خود ادامه دهد و لحظهای از کار نایستد. امکاناتی از جمله میز و صندلی راحت کارکنان، دما و رطوبت مطلوب، تهویه مناسب، سرویسهای بهداشتی، فضایی برای استراحت و… .
این رفاه در مرحلهی اجرای کار هم باید وجود داشته باشد. به عنوان مثال دیوار ویدئویی به گونهای در اتاق تعبیه شده باشد که همهی اپراتورها بتوانند نقطه نظر و دید واضحی از هر صفحه، در طول انجام فعالیت خود داشته باشند. در بهترین حالت جایگیری، دیوار ویدئویی خیلی بالا یا خیلی پایین قرار نمیگیرد تا کارکنان بتوانند بدون نیاز به خم و راست کردن بیش از حد، محتوای ارائه شده بر روی مانیتور خود را پایش کنند. کارکنان باید بدون اینکه اتلاف انرژی و یا اتلاف زمان خاصی داشته باشند، وظایف خود را به مناسبترین شکل ممکن انجام دهند. از این جهت فضای استاندارد اتاق کنترل از اهمیت ویژهای برخوردار است.
سوالی دارید؟ مشاوره دریافت کنید.
سوالی دارید؟ مشاوره دریافت کنید.
ارگونومی استاندارد اتاق کنترل
اهمیت بسیار زیادی وجود دارد که اتاق کنترل دارای شرایط ارگونومیک واحدی باشد و کارکنان را در ایجاد یک همکاری تیمی موفق آماده سازد. نوع چیدمانی که در اتاق کنترل فرض میشود دارای پارامترهای است که سعی داریم به اختصار شرح دهیم.
- بخش مهمی از ارتباط کارکنان به صورت کلامی و یا غیر کلامی است. این امکان را باید اتاق کنترل به اعضای خود بدهد.
- چیدمان اتاق باید به صورتی اتفاق بیافتد که سرعت نظارت را تسهیل دهد.
- چیدمان اتاق باید دسترسی مورد نظر را برای اپراتور فراهم آورد.
- و…
رطوبت و هوای اتاق کنترل
هریک از ما عملکردمان بر اساس گرما و یا سرمای بیش از حد دچار اختلالاتی میشود. دمای بالا و گرمای زیاد با ایجاد احساس خستگی و سرمای شدید با احساس عدم کنترل فرد بر روی بدن خویش باعث کاهش تمرکز و آرامش افراد میشود. بر همین اساس دما و جریان هوا در اتاق کنترل باید قابل تنظیم باشد. به طور استاندارد دمایی که در آن بدن انسان بهترین عملکرد را از خود به جای میگذارد چیزی بین ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتی گراد است. جریان هوا نیز باید بین ۰.۱۱ تا ۰.۱۷ متر بر ثانیه باشد.
محیط بصری
احتمالا شما هم تجربههایی از این دست داشتهاید که در خانه و یا محل کار خود بودهاید و انعکاس نور خورشید در هنگام صبح و ظهر بر روی رایانه و یا لپ تاپ شما باعث آزارتان گردیده باشد. با توجه به همین موضوع نورپردازی در اتاق کنترل از اهمیت خاصی برخوردار است؛ به همین دلیل استاندارد اتاق کنترل از اهمیت بالایی برخوردار است. نورپردازی باید به گونهای باشد که نور انعکاسی روی سطوح بازتابنده که از سوی کارکنان نظارت میشوند، نداشته باشد. مطلوب است نوردهی در اتاق کنترل قابل تنظیم باشد اما به طور کلی استانداردهایی در این زمینه وجود دارد؛ مثلا اینکه ابعاد اتاق نسبتی منطقی با وسایل درون آن داشته باشد. همین موضوع در روند نوردهی تاثیر بسزایی را دارا است. مثال دیگری که در این زمینه میتوان مطرح کرد جایگاه پنجره هاست. پنجرههای اتاق کنترل نباید طوری قرار گرفته باشند که اختلالی در تابش نور برای کارکنان ایجاد کند. رفته رفته هر چه پیش میرویم، همگان بیشتر بر اهمیت اتاق کنترل صحه میگذارند. مواردی که ذکر شد تنها بخش کوچکی از نکات لازمه در طراحی اتاق کنترل است. شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر و راه اندازی یک اتاق کنترل قابل اطمینان با صدرا ایرانیان در ارتباط باشید و لذت این همکاری را با ما داشته باشید.