فناوری تله مدیسین (Telemedicine) به معنی پزشکی از راه دور است و این موضوع در سال ۱۹۷۰ میلادی توسط فردی به نام توماس برید Thomas bird مطرح شده است .تعاریف متعددی از این کلمه مطرح است. واژه تله مدیسین از دو کلمه Tele که این لغت به معنی فاصه زیاد است و کلمه مدیسین medicine معنای علم پزشکی ، تشکیل شده است .برای تله مدیسین (Telemedicine) از دیگر تعاریفی که مطرح شده استفاده از تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات جهت انتقال سرویس های پزشکی و مبادله اطلاعات پزشکی هنگامی که فاصله فیزیکی ، پزشک و بیمار را از هم جدا میکند. طبق تعریف ITU ، تله مدیسین عبارتست از ” عمل مراقبت پزشکی با استفاده از ارتباطات صوتی تصویری، این عمل شامل نگهداری، مراقبت، تشخیص، مشاوره و معالجه است همچنین به طور کامل تر می توان بیان کرد تله مدیسن به کاربرد فناوری های پزشکی و ارتباطی جهت تبادل اطلاعات ،شامل داده ، صدا یا ارتباطات تصویری بین پزشک و بیمار یا پزشک و متخصصان بهداشت و درمان در موقعیت ها و فواصل مختلف و به جهت ایجاد امکان تبادل جهت مقاصد پزشکی ، بهداشتی درمانی ، تحقیقاتی و آموزشی تحصیلی اطلاق می شود. در صورت نیاز به مشاوره در زمینه اجرای تله مدیسن با کارشناسان ما در صدرا ایرانیان تماس حاصل کنید شماره تماس: ۰۵۱۳۷۰۲۴
سیستم تله مدیسن را می توان به ۴ بخش مختلف تقسیم کرد
۱. تکنولوژِی : فن آوری هایی که در پزشکی از راه دور بکار میروند شامل سخت افزار ها و نرم افزار و همچنین دستگاه های جانبی است که برای انجام عملیات در حوزه علوم پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.
۲.شبکه های ارتباطی: این ارتباطات بر بستر اینترنت هستند که امکان دسترسی افراد به پزشک و علوم پزشکی را میسر می سازند، مدل های متفاوتی از شبکه های ارتباطی وجود دارند شبکه های قدیمی مانند خطوط تلفنی و شبکه های دیجیتال اختصاصی مانند ATM و شبکه های ماهوارهای و همچنین اینترنت و … از هریک از این شبکه ها می توان استفاده کرد. اگر چه هر کدام دارای مزایا و معایب متفاوت از هم هستند و بهترین شبکه ازتباطی به عوامل مختلفی بستگی دارد مانند نوع برقرای ارتباط ، پهنای باند مورد نیاز ، هزینه مصرفی ، شبکه ارتباطی کاربر و منطقه ای و همچنین نحوه ارائه پشتیبانی در منطقه مورد نظر بستگی دارد.
سوالی دارید؟ مشاوره دریافت کنید.
سوالی دارید؟ مشاوره دریافت کنید.
۳.استفاده کنندگان (بیماران و کادر پزشکی ): حتی اگر یک شبکه مناسب جهت تله مدیسین ساخته باشید امکان استفاده عموم مردم از آن به راحتی میسر نخواهد بود.شبکه های مردمی عاملی بسیار مهم ،حتی مهمتر ازشبکه های ارتباطی الکترونیکی هستند و دقیقا به همین دلیل است که باید کابران از این سیستم را بطور دقیق انتخاب کرده و تحت آموزش و پشتیبانی قرارداد . تمامی افراد جهت کار با تله مدیسن باید آموزش ببینند اینکه پزشکی از راه دور به چه معناست و چگونه انجام میشود و چه مزایایی در مقایسه با عدم استفاده از آن دارد. مسئله بسیار مهم دیگری که وجود دارد پشتیبانی به صورت ۲۴ است تا در صورتیکی که کاربر با مشکلی مواجه شد به آن کمک کند به طور مثال زمانی که ارتباط کاربر با پزشک قطع می شود کمک به برقراری مجدد کند یا در صورت وضعیت اورژانسی با پزشک دیگری ارتباط را برقرار کند.
۴.قوانین و مقررات: قبل از اجرای طرح های تله مدیسین باید موارد حقوقی در این زمینه مشخص شود. به عنوان مثال نحوه چگونگی پرداخت هزینه ها، نحوه صدور نسخه ، گواهی و تعهدات در زمینه پزشکی به چه صورت است . مورد دیگری که باید بررسی شود مربوط به زمانی است که پزشک و بیمار هنگام برقراری ارتباط با خطایی مواجه می شود و باید تعیین شود چه کسی خسارت عدم برقراری ارتباط را می دهد به طور مثال اگر خطایی هنگام انجام عملیات صورت گیرد مثلا اگر در نحوه کار دستگاه ها مشکلی پیش آید و یا دچار خطا باشند و ارتباط به درستی برقرار شود چه کسی مقصر است ؟ پزشک متخصص ، بیمارستان ،کمپانی فروشنده دستگاه ها و سرویس دهنده شبکه ارتباطی . که برای رفع این مسائل باید قوانین جدید وضع شود.
تله مدیسن (Telemedicine) و تله هلث (Telehealth) چه تفاوتی با یکدیگر دارند
تله مدیسن در سال های اخیر پیشرفت بسیاری در زمینه علوم پزشکی و فناوری های مرتبط استفاده شده موجب شده از اصطلاحات جدید استفاده شود . سیاست گذاران، سیستم های علوم بهداشتی، گروه های طرفداری ممکن است ناآگاهانه هنگام بحث در مورد علوم پزشکی و بهداشتی از اصطلاحات استفاده نادرست کنند. اصطلاح (Telemedicine) به معنی پزشکی از راه دور و (Telehealth) به معنی بهداشت و سلامت از راه دور مباحث زیادی را در بین افراد در زمینه بهداشت و درمان به همراه دارند.
هدف از ایجاد پزشکی از راه دور چیست
- بهبود مراقبت از بیمار با ایجاد فضای مدیریت شده در مراکز درمانی
- دسـترسی به پزشک و متخصصین برای نواحی روستایی و نواحی محروم
- دسترسی بهتر به پزشکان و متخصصین جهت مشاوره
- کـاهـش هزینههای مراقبتهای پزشکی، انتقال بیمار و اسکان وی در مرکز درمانی
- ایجاد خدمات علوم پزشکی در سرتاسر جهان
- اضافه کردن روش های جدید برای انجام معاینات به صورت خودکار
- کــاهـش انـتـقـال بـیـمـاران بـه مـراکـز درمانی
انواع درمان از راه دور
درمان از راه دور به صورت همزمان (Synchronus Telemedicine (Real Time Technology
درمــان از راه دور به صورت غـیـر هـمزمـان (Asynchronus Telemedicine (Store -and- Foreward Technology
درمان از راه دور همزمان
زمانی که مشاوره رو در رو ضروری است و یا نیاز به عملهای جراحی است، از این روش استفاده میشود که معمولاً این ارتباط بین بیمار و پزشک معالج است.
درمــان از راه دور غـیـر هـمزمـان
درمان از راه دور به طریق ذخیره سازی و ارسال اطلاعات است و برای مواردی که فوریت زیادی ندارد استفاده میشود.
جهت استفاده از تله مدیسن به صورت گسترده میتوان از ابزار هایی که در ادمه معرفی می شود استفاده کرد
۱- شبکه اینترنت، جهت آموزش و دسترسی به اطلاعات پزشکی و مشاوره.
۲- واقعیت مجازی با استفاده از شبیهسازها؛ به این ترتیب که افراد با کمک دستگاههای شبیـهسـاز، بـه صـورت آزمـایشـی، مهارتها و آموزشهای لازم را جهت مواجهه با مـوقعیـتهـای واقعـی و حـوادث غیـرمتـرقبـه، بـه دسـت مـیآورنـد؛ مـاننـد: شبیهسازی فوریتهای پزشکی در میدانهای جنگ یا هنگام وقوع زلزله، سیل، آتش سوزی
۳-برگزاری مشاوره های پزشکی با استفاده از نرم افزار های ویدئو کنفرانس
۴- استفـاده از کـامپیوترهای جیبی و PDAها تـوسط امدادگران، پزشکان و سایر افرادجهت ارسـال اطـلاعـات لازم و گـرفتـن مشـاورههـای فوری از هر نقطه از جهان.
۵- اسـتـفـاده از لـبـاسهـای هـوشـمـنـد جـهت ارسـال وضـعـیت شخص به تیم پزشکی؛ مانند ارسال وضعیت و موقعیت جغرافیایی سربازان و مجروحان جنگی به امدادگران.