افرادی که قصد خرید ویدئو پروژکتور دارند معمولا پس از اندکی تحقیق درباره مشخصات ویدئو پروژکتورها و تفاوت آنها با هم به فاکتوری با اسم “ انسی لومن ” یا به اختصار ” لومن ” برمیخورند. برداشت عموم افراد اعم از خریدار و فروشند پروژکتور این است که هرچه انسی لومن پروژکتوربیشتر باشد تصویر نمایش داده شده هم بهتر است. در یک جواب کوتاه این ذهنیت درست است، اما بهتر این است که درباره خودِ مفهوم ” لومن” تحقیق کنیم تا در انتخاب ویدیو پروژکتور دچار اشتباه نشویم. گاهی اوقات بدون نیاز به مقدار لومن بالا اقدام به خرید پروژکتور گران قیمت می نماییم . پس بهتر است ابتدا نوع کاربرد خود را بدانیم و سپس براساس آن اقدام به خرید پروژکتور نماییم.
لومن واژه ایست که در علم فیزیک بکار میرود و به طور خلاصه به معنی میزان شدت نور پرتاب شده از طرف یک منبع نوری است. این واحد اندازه گیری جزء سیستم بین المللی یکاهای استاندارد است که در فارسی ” توان نوری ” نیز نامیده میشود. این واحد اندازه گیری به واحدی استاندارد برای اندازه گیری شدت پرتاب نور ویدئو پروژکتور ها تبدیل شده و همه کمپانی های تولید کننده پروژکتور هنگام معرفی محصول خود مقدار لومن آن را نیز به خریداران اعلام میکنند. در واقع مقدار لومن پروژکتور فاکتوریست که کاملا مربوط به لامپ دیتا پروژکتور می باشد.
پروژکتور ها در رنج گسترده ای از میزان توان نوری قرار می گیرند که در واحد انسی لومن اندازه گیری می شوند. همانطور که اشاره کردیم هرچه مقدار لومن بیشتر باشد تصویر پروژکتور روشن تر خواهد بود و به طبع آن قیمت پروژکتور بالاتر خواهد رفت. بر خلاف عقیده ی مردم، روشن تر بودن همیشه بهتر نیست و هیچ قاعده ی خاصی در مورد میزان خروجی لومن مطلوب وجود ندارد. اگر چه فاکتور های دیگری وجود دارد تا به شما اطمینان دهد پروژکتورتان نه زیاد روشن و نه زیاد تیره است.
کار هایی که موقع انتخاب روشنایی پروژکتور باید در نظر گرفت.
جواب دادن به سوالات پیش رو به شما کمک خواهد کرد تا روشنایی مطلوب پروژکتور آینده تان را مشخص کنید.
به طور معمول چه تعداد نفر در اتاق حضور دارند؟ پاسخ این سوال اندازه ی تصویر نمایش داده شده که برای دیدن همه ی افراد حاضر لازم است را مشخص می کند. هر چقدر که تعداد نفرات حاضر در اتاق افزایش یابند، اندازه ی تصویر هم باید افزایش یابد. این کار روشنایی دریافتی از صفحه را کم می کند چرا که نور در محیط گسترده تری پخش می شود. پس هرچقدر تصویری که از پروژکتور میخواهیم بزرگتر باشد نیاز به لومن بالاتری خواهد بود.
چقدر نور در اتاق وجود دارد؟ یک اتاق تاریک بهترین کیفیت تصویر را صرف نظر از روشنایی پروژکتور ارایه می دهد. اگر چه در بیشتر کنفرانس ها و جلسات به مقدار اندکی نور برای نت برداری و ارتباط بصری نیاز است. در کلاس درس نیز نمیتوان محیط را خالی از نور کرد. در اتاقی که نمی توان لامپ ها را خاموش یا کم نور کرد یا پنجره را نمی توان بست، یک پروژکتور با لومن بالا مورد نیاز است. همین پروژکتور اگر در یک اتاق کاملا تاریک قرار بگیرد باعث اذیت شدن و سر درد گرفتن مخاطبان شما می شود پس این فاکتوری ضروری است.
چه نوع صفحه نمایشی در دسترس است؟ این موضوع می تواند تاثیر بسیار زیادی روی کیفیت و روشنایی تصویر بگذارد. امروزه بیشتر صفحه های تصویر دهی، بازتاب نور قابل توجهی را ارائه می دهند و حتی می تواند باعث شود یک پروژکتور با روشنایی کم، خوب ظاهر شود. اگر در اتاق صفحه ی تصویر دهی وجود ندارد، بهتر است از یک پروژکتور با روشنایی بالا استفاده کنید چرا که دیوار ها در انعکاس نور خوب عمل نمی کنند.
کاربرد شما چیست؟ کاربرد های آموزشی و کارگروهی روشنایی بیشتری را می طلبد زیرا این کاربرد ها نیاز بیشتری به روشنایی اتاق به منظور یادداشت برداری و ارتباط دارند. کاربرد هایی که در آن ها از تصاویر گرافیکی، عکس یا ویدیو استفاده می شود معمولا در اتاق های تاریک نمایش داده می شوند و نیاز کمتری به نور خروجی دارد. اگر از یک پروژکتور در چند جای مختلف استفاده می کنید، تنظیماتی را که بیشتر از همه استفاده می شوند را در نظر بگیرید.
در بازار امروز، پروژکتور ها را می توان براساس خروجی انسی لومن به صورت زیر گروه بندی کرد:
کمتر از ۲۰۰۰ لومن: این پروژکتور ها معمولا کوچک و قابل حمل اند و دارای کمترین خروجی نور حال حاضر می باشند. این دستگاه ها معمولا ارزان ترین پروژکتور ها می باشند و برای نمایش ویدیو های آموزشی یا عکس در یک اتاق تاریک بسیار مناسب هستند. به یاد داشته باشید که خروجی نور کمتر به معنی استفاده از اتاق های تاریک یا با نور کم برای ارایه می باشد. معمولا افرادی که مصرف خانگی دارند و قصد تماشای برنامه های تلوزیون و بازی دارند، از پروژکتور های کوچک جیبی با انسی لومن پایین استفاده میکنند.
برای نمونه ویدئو پروژکتور های ایسر K130 و بنکیو GP1 جزء این دسته پروژکتورها هستند که به آنها ویدئو پروژکتور جیبی هم گفته میشود.
۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ هزار لومن: این رنج لومن یک مرحله عملکرد و قیمت بالاتری دارند. این دستگاه ها برای استفاده در کنفرانس های تجاری معمولی و کلاس ها مناسب هستند. برای تصویر دهی مناسب لازم است که نور اتاق کاهش بیابد اما نیازی به تاریک بودن کامل اتاق نیست.
دیتا پروژکتور اپسون X12 با ۲۸۰۰ لومن نمونه خوبی برای این دسته پروژکتور است.
۳۰۰۰ تا ۴۵۰۰ لومن: این رنج نشان گر رنج پروژکتور های قدرتمند و قابل حمل و نیمه قابل حمل می باشد. محصولاتی که در این رده قرار دارند برای اتاق های کنفرانس و کلاس های بزرگ مناسب هستند. این دستگاه ها انعطاف بیشتری از نظر میزان نور محیط دارند چرا که تصویر به اندازه کافی روشن است تا به وضوح دیده شود. همچنین این دستگاه ها در تعداد مخاطبان نیز بسیار انعطاف پذیرند چرا که به اندازه کافی لومن برای روشن کردن صفحات بزرگ تر را داراست.
در این رنج میتوان به دو پروژکتور NEC P420X و NEC M420X اشاره کرد.
۴۵۰۰ لومن و بیشتر: این پروژکتور های فوق روشن دارای عملکرد فوق العاده ای می باشند که در رنج ۴۵۰۰ لومن تا ۱۲۰۰۰ لومن و بالاتر قرار دارند. قیمت های این محصولات نیز طیف گسترده ای را بسته به قابلیت های دیگر دارا می باشد. از این دستگاه ها در فضاهای بزرگ مانند اتاق های کنفرانس خیلی بزرگ، کنسرت، همایش های با محیط وسیع و دیگر محیط های بزرگ استفاده می شود. معمولا پروژکتور هایی با این اندازه لومن را ” ویدئو پروژکتور سینمایی ” می نامند.
پروژکتور قدرتمند اسپکترون XL 650 با ۶۵۰۰ لومن جز این دسته قرار میگیرد. البته پروژکتورها با استفاده سینمایی روشنایی بسیار بالاتری دارند، مثل سونی SRXR320P که ۲۱۰۰۰ لومن روشنایی دارد.
7 پاسخ
درود بر شما
میتونم نظرتون رو درباره viewsonic x2000b بدونم با توجه به اینکه قصد استفاده به عنوان سینمای خانگی رو دارم
سلام وقتتون بخیر ، جهت تماشای فیلم بهتر است دستگاه ۳LCD تهیه کنید . دستگاه های Epson x41 , Epson x51 برای شما مناسب هستند.
مفید بود خیلی
سپاس از دیدگاه شما
خیلی ممنون جالب بود
خواهش می کنم ممنونم که نظر دادید
عالی بود.