فلت-پنل-تلویزیون-چیست

فلت پنل تلویزیون چیست و چه نقشی دارد؟

فلت پنل یکی از مهمترین قطعات تلویزیون به شمار می رود، به گونه ای که عملکرد تلویزیون بدون این وسیله غیر ممکن می باشد. فلت در واقع نوعی مدار الکتریکی است که باعث ایجاد صفحه نمایشگر در تصویر می شود. در تلویزیون اصلی ترین و گران ترین بخش پنل یا همان صفحه نمایش است که بیشتر مواقع حدود ۷۰% ارزش یک تلویزیون را شامل می شود اگر پنل صفحه نمایش خراب شود  ممکن است هزینه های زیادی داشته باشد. تصویر تلویزیون های ال سی دی و ال ای دی از چند ستون رنگی کنار هم تشکیل می شود. برای ساده سازس درک مطلب ابتدا محیط صفحه نمایش تلویزیون را ابتدا به دو بخش چپ و راست تقسیم کنید و سپس هر قسمت را مثلا به سه بخش کوچکتر تقسیم کنید که در نتیجه کل مساحت صفحه نمایش به ۶ ستون کنار هم تقسیم می شود.( این تعداد در تلویزیون های مخلف متفاوت است ) اطلاعات هر کدام از این ستون ها بوسیله یک قطعه ارتباطی  به صفحه نمایش منتقل می شود. این قطعه که همان فلت پنل نام دارد در واقع یک کابل ارتباطی است که در وسط آن آی سی پردازشگر وجود دارد. ورودی آن اطلاعات تصویر از برد آدرس و خروجی آن اطلاعات تصویر پردازش شده برای خطوط مختلف تصویر است. اتصال فلت ها در هر دو بخش اتصال به برد آدرس و پنل به صورت باندینگ است.

مقدمه

فلت پنل یکی از مهمترین قطعات تلویزیون به شمار می رود، به گونه ای که عملکرد تلویزیون بدون این وسیله غیر ممکن می باشد. فلت در واقع نوعی مدار الکتریکی است که باعث ایجاد صفحه نمایشگر در تصویر می شود. در تلویزیون اصلی ترین و گران ترین بخش پنل یا همان صفحه نمایش است که بیشتر مواقع حدود ۷۰% ارزش یک تلویزیون را شامل می شوند. اگر پنل صفحه نمایش خراب شود ممکن است هزینه های زیادی داشته باشد.از جمله پنل های مورد استفاده در تلویزیون عبارت اند از:

فلت پنل تلویزیون از انواع رابط در تلویزیون ال ای دی و ال سی دی هستند که وظیفه رساندن اطلاعات تصویر به صفحه نمایش یا پنل را به عهده دارند. این فلت ها براثر کارکردن زیاد و حرارت ناشی از آبخوردگی پنل، دچار سوختگی می شود که در نهایت تصویر در دستگاه دچار ضعف یا مشکل روبه رو خواهد شد. جهت آشنایی بیشتر با فلت پنل تلویزیون و نحوه ی تعویض آن با این مقاله از صدرا کامپیوتر همراه باشید.

فلت پنل تلویزیون چیست؟

فلت پنل نوعی مدار الکتریکی است که باعث می شود صفحه نمایشگر به تصویر در بیاید در تلویزیون های ال ای دی و ال سی دی تصویر به صورت ستونی و رنگی در کنار هم تشکیل می شوند. که این صفحه نمایش ها به دو قسمت تقسیم می شوند،که در هر ردیف چند ستون کنار هم تشکیل می شوند البته این تعداد در تلویزیون های مختلف متفاوت است. تصویر تلویزیون های ال سی دی و ال ای دی از چند ستون رنگی کنار هم تشکیل می شود. برای ساده سازی درک مطلب ابتدا محیط صفحه نمایش تلویزیون را ابتدا به دو بخش چپ و راست تقسیم کنید و سپس هر قسمت را مثلا به سه بخش کوچکتر تقسیم کنید که در نتیجه کل مساحت صفحه نمایش به ۶ ستون کنار هم تقسیم می شود.( این تعداد در تلویزیون های مخلف متفاوت است ) اطلاعات هر کدام از این ستون ها بوسیله یک قطعه ارتباطی  به صفحه نمایش منتقل می شود. این قطعه که همان فلت پنل نام دارد در واقع یک کابل ارتباطی است که در وسط آن آی سی پردازشگر وجود دارد. ورودی آن اطلاعات تصویر از برد آدرس و خروجی آن اطلاعات تصویر پردازش شده برای خطوط مختلف تصویر است. اتصال فلت ها در هر دو بخش اتصال به برد آدرس و پنل به صورت باندینگ است.

انواع فلت پنل تلویزیون

پنل تلویزیون

تلویزیون‌ ال سی دی مخفف عبارت Liquid Crystal Display به معنای نمایشگرهای کریستال مایع است. که نمایشگرهای نوری نامیده می شوند. در تلویزیون‌های ال‌ سی ‌دی تمامی نور تصاویر توسط یک منبع نور (بک لایت) تامین می‌شود. این تلویزیون ها از طیف خوبی از رنگ ها نسبت به تلویزیون های پلاسما برخوردار بودند اما از نوع پنل، قادر به تولید مشکی خالص نبودند و کیفیت تصویر محدودی نیز داشتند. در تلویزیون های ال سی دی تقریبا همه چیز خوب است جز آنکه این تلویزیون ها قادر به نمایش رنگ مشکی به نحو احسن نیستند. تلویزیون‌های ال سی دی یا همان Liquid Crystal Display به واقع یک نمایشگر نوری است که ساخت آن بر پایه خصوصیات نوری کریستال مایع در ولتاژهای مختلف صورت گرفته است. در تلویزیون‌های ال‌سی‌دی تمامی نور تصاویر توسط یک منبع نور پشتی (بک لایت) تامین می‌شود. نتیجه این پروسه، یکدستی روشنایی در تصاویر و در ادامه تولید تصاویر با کنتراست پایین است. اگر چه تلویزیون های LCD  قادر به برطرف‌سازی بیشتر اشکالات تلویزیون های پیش از خود یعنی تلویزیون های پلاسما PDP بودند اما این نوع از انواع پنل در تلویزیون ها ، قادر به تولید مشکی خالص نبودند و کیفیت تصویر محدودی نیز داشتند.

پنل تلویزیون LED

پنل تلویزیون LED در واقع همان پنل تلویزیون LCD است، با این تفاوت که تلویزیون های LED برای تولید نور از لامپ فلورسنت استفاده می کنند. در واقع تلویزیون ها LCD برای وضوح بهتر بر روی صفحه نمایش‌های بزرگتر، به نور پس زمینه LED نیاز داشتن که رزولوشن را افزایش دهند. در این پنل، به جای استفاده از سیستم بک لایت یکدست که کنتراست تصاویر را محدود می‌کند، از پیکسل‌ های لامپ‌های ال‌ای‌دی نوردهی می‌شوند. بدین ترتیب که برای وضوح بهتر بر روی صفحه نمایش‌های بزرگتر، تلویزیون های LCD به نور پس زمینه LED مجهز شدند و رزولوشن را افزایش دادند. در این پنل، به جای استفاده از سیستم بک لایت یکدست که کنتراست تصاویر را محدود می‌کند، پیکسل‌ها توسط لامپ‌های ال‌ای‌دی نوردهی می‌شوند. ین ال‌ای‌دی‌ها در پشت پنل و یا کناره‌های آن تعبیه می‌شوند که البته قرار گرفتن آنها در کناره‌ها امروزه بیش از پیش دیده می‌شود. اشکالی که این نوع از انواع پنل در تلویزیون ها دارد آن است که نور پس زمینه در آن موجب ایجاد هاله‌ای از نور می‌شود و کیفیت تصویر را دچار نقص می‌سازد. باید توجه داشت که این تلویزیون ها بطور ۱۰۰ درصد LED نیستند و نباید این نام به آنها اطلاق شود. نمایشگرهای واقعی LED نمایشگرهای بزرگی هستند که برای مثال امروزه در استادیوم‌ها استفاده می شوند.

پنل تلویزیون

آب بزرگترین دشمن وسایل برقی است. گاهی اوقات بر اثر سهل انگاری، شیطنت‌های کودکانه و یا حتی تمیز‌کاری، آب به داخل تلویزیون نفوذ می‌کند. این نفوذ باعث خرابی پنل تلویزیون می‌گردد. پنل تلویزیون OLED نمونه دیگر موجود در میان انواع پنل در تلویزیون ها است. یکی از بارزترین ویژگی‌های تلویزیون OLED ، نمایش رنگ سیاه، به بهترین شکل ممکن است. پنل‌های اولد، در مواجهه با رنگ سیاه، چراغ‌های تصویر را خاموش می‌کنند و بدین وسیله غلظت رنگ سیاه را دوچندان می‌کنند. از دیگر ویژگی‌های پنل تلویزیون OLED، درخشندگی خوب تصویر و بالابودن ‌کیفیت و وضوح تصاویر به نمایش در آمده در آن است. چنین ویژگی‌هایی سبب تمایز تلویزیون OLED  از سایر مدل‌هایی گشته است که با پنل LED تولید می‌شوند. در تلویزیون‌های اولد، لامپ تصویر از پنل حذف شده است و آنچه که سبب نمایش تصاویر می‌شود، خاموش و روشن شدن پیکسل‌های صفحه‌نمایش است. (تفاوت برجسته ساختار تلویزیون‌های OLED از LCD و LED همین ویژگی است). به طور کلی پنل‌های اولد به دلیل کنترل بسیار خوب‌شان بر روی هر پیکسل، کنتراست خارق‌العاده‌ای را ارائه می‌دهند. در این نمایشگرها رنگ مشکی فوق‌العاده عمیق و سفید نیز در سطح شایسته‌ای است.

مهمترین دلایل خرابی پنل فلت تلویزیون

خرابی پنل تلویزیون یک اتفاق نسبتا معمول است که ممکن است به دلایل مختلفی صورت بگیرد. پنل یا همان صفحه نمایش تلویزیون، اصلی ترین قطعه و گرانترین بخش تلویزیون است که معمولا ۷۰ درصد ارزش کلی یک تلویزیون مربوط به پنل است. خرابی در پنل اگر بسیار جدی و عمیق باشد،ممکن است هزینه زیادی داشته باشد.

 خط عمودی روی صفحه نمایش

خط عمودی روی صفحه نمایش می تواند دلایل متفاوتی را داشته باشد که از جمله این دلایل می توان به ضربه خوردگی پنل و یا ایجاد مشکل در برد یا فلت های ارتباطی اشاره کرد. در بیشتر مواقع اگر خط ایجاد شده تمام صفحه را در برنگرفته باشد می توان گفت مشکل از پنل آن است که قابل تعمیر نیست و باید کل پنل تعویض شود.در نهایت باید گفت در رابطه با مشکلات قطعات و تعمیرات ال سی دی بهتر است دستگاه توسط کارشناس فنی بازدید شود و ایراد یابی دقیق صورت بگیرد.

تلویزیون صدا دارد و تصویر ندارد

زمانی که تلویزیون صدا دارد ولی تصویر ندارد علت های مختلفی دارد، که یکی از علت های آن خرابی بک لایت تلویزیون می باشد. وظیفه بک لایت روشن نگه داشتن صفحه نمایش تلویزیون می باشد، که در صورت خراب شدن تصویر تلویزیون قطع می شود. بک لایت مجموعه ای از لامپ های ال سی دی در تلویزیون های LED می باشد.

قسمتی از تصویر تیره است

مهمترین علتی که ممکن است قسمتی از تصویر صفحه نمایشگر تیره شود، خرابی بک لایت است. زمانی که بک لایت تلویزیون ال ای دی یا ال سی دی دچار مشکل می شود، لکه‌هایی سیاه و تیره بر روی صفحه نمایشگر تلویزیون ظاهر می‌شود. در صورت چنین مشکلی باید سریعآ جهت تعمیر اقدام کنید زیرا خرابی بک لایت باعث سوختگی لامپ های سالم صفحه نمایشگر می شود. (نشانه ی خرابی بک لایت آن است که صفحه تلویزیون خاموش و روشن می شود).

یک رنگ غیر عادی به تمام صفحه اضافه شده است

در صورت این مشکل باید کامل پنل عوض شود و قابل تعمیر هم نیست.  این مشکل مربوط به پنل و اجزای اصلی آن است که هزینه تعمیر آن معمولا بین ۸۰ و ۹۰ درصد قیمت کل دستگاه می باشد.

یک نقطه سفید در تصویر وجود دارد

گاهی ممکن است یک نقطه سفیدی در صفحه ‌نمایش تلویزیون خود مشاهده کنید که اصلی ترین دلایل آن خرابی پنل است. اگر قسمتی از ماژول یا لیکوئید خراب شود، شاهد لکه ‌های سفیدی، ‌روی صفحه نمایش تلویزیون خواهید شد که در واقع مهمترین علت آن کثیفی پنل است که باید هر چند ماه یک بار تمیز شود.

سخن پایانی

همان طور که در مطالب بالا گفته شد تعویض فلت پنل تلویزیون زمانی ضروری است که به دلیل اشکالات پیش آمده در این بخش از دستگاه، امکان تعمیر فلت وجود نداشته باشد. همانگونه که می‌دانید فلت های بکاررفته در پنل تلویزیون در واقع قطعات و نوارهای نرم و انعطاف‌پذیری هستند که وظیفه انتقال تصویر را از برد آدرس به پنل تلویزیون برعهده دارند. تیم مجرب صدرا کامپیوتر در این مقاله سعی کرد رایج ترین مشکلات فلت پنل تلویزیون را برای شما مطرح کند. امیدواریم با این مطلب بتوانید مشکلات تلویزیون خود را پیدا کنید و آن را برطرف کنید.

8 پاسخ

  1. سلام قیمت تعویض فلت تلویزیون سامسونگ ۳۷ اینچ رو لطف میکنید و اینکه این فلت های قابل تعمیر فقط یک عدد هست یا باید چندین فلت عوض شود؟

  2. سلام یک سوال داشتم از چه طریق میتوان فهمید خط سیاه رنگ عمودی وسط تلوزیون بخاطر ضربه خوردن ایجاد شده یا خرابی فلت؟

    1. باسلام و وقت بخیر
      بیشتر موارد خطوط عمودی برروی تلویزیون ناشی از ضربه خوردن است. تنها زمانی می توان فهمید که مشکل از کجاست که دستگاه شما بازگردد.

  3. سلام میخوایم پنل تلویزیون ال ای دی ایکس ویژن ر عوض کنیم ایا بعد تعویض خوب کار میکنه ? یا دوباره ممکنه مشکل پیش بیاد

    1. باسلام و وقت بخیر
      در صورت اطمینان از نوع پنل جدید ، باتوجه به اورجینال بودن آن توسط شرکت سازنده مشکلی پیش نخواهد آمد.
      در صورتی پس از بررسی اطمینان حاصل شد که خرابی ایجاد شده به خاطر قطعه ای دیگر نبوده ، مشکلی در آینده ایجاد نخواهد شد.
      موفق و پیروز باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب تجهیزات کنفرانس

آشنایی با دوربین ویدئو کنفرانس

برقراری جلسات کاری یکی از مهم‌ترین مسائلی است که در هر سازمانی در نظر گرفته می‌شود. به‌طور معمول افراد ترجیح می‌دهند برای مذاکرات مهم از

آشنایی با قیمت سیستم کنفرانس

موارد بسیاری را می‌توان نام برد که در بهبود کیفیت برگزاری جلسات، تاثیرگذار هستند. تجهیزات سالن کنفرانس مهم‌ترین موارد در بهبود کیفیت جلسات هستند؛ البته

فروش تجهیزات کنفرانس در مشهد

شاید تصور کنید که حتی در یک اتاق بزرگ و با چیدمان مناسب می‌توان جلسات و کنفراس‌ها را برگزار کرد؛ اما بدون شک باید بدانید

معرفی اسپیکرفون های سالن کنفرانس صدرا

معرفی اسپیکرفون کنفرانسی صدرا ، برگزاری کنفرانس‌های ویدئویی و گردهمایی‌ها یکی از مسائل مهم روز محسوب می‌شود. شرایط مناسب جهت برگزاری یک کنفرانس مطلوب موضوعی

جوستیک چیست؟

به‌دنبال پیشرفت فناوری و تکنولوژی، وسایل مکانیکی بسیاری با هدف بهبود عملکرد سخت‌افزارها و نرم‌افزار‌ها طراحی و تولید شده‌اند. جوی استیک ها نمونه‌ای از این

قیمت دستگاه ویدئو کنفرانس

برای اطلاع از قیمت دستگاه ویدئو کنفرانس، بهتر است ابتدا بیشتر با این دستگاه آشنا شوید. در بازار امروز، نمونه‌های گوناگونی از سیستم‌های ویدئو کنفرانس

مطالب سیستم کنفرانس

معرفی سیستم کنفرانس چینی

یکی از مهم­ترین تجهیزات در سالن­ های اجتماعات ، سیستم صوت کنفرانس است؛ بدین ترتیب باید سیستم صوت را متناسب با سالن یا اتاق کنفرانس

سیستم ترجمه همزمان (تورگاید)

تجهیزات ترجمه و مترجم همزمان ، تورگاید (راهنمای تور) از جمله تجهیزات کنفرانسی می باشد که بعنوان سیستم ترجمه همزمان در سالن های کنفرانس و

معرفی سیستم کنفرانس CREATOR

امروزه برگزاری جلسات کنفرانس یکی از اصلی ­ترین بخش­ ها در هر سازمان و نهادی است. نحوه برگزاری این جلسات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار

مطالب ویدئو کنفرانس

صدرا ایرانیان